Graniitti

Jassanmaaa, Muonio

Graniitti on yksi Suomen kallioperän yleisimpiä kivilajeja ja maamme kansalliskivi. Se koostuu kvartsista, kiilteestä, maasälvästä ja joskus myös sarvivälkkeestä, jotka voidaan erottaa rakeina kiven pinnassa. Graniitin väri vaihtelee tumman punaruskeasta vaaleanharmaaseen. Graniitin kestävyyden ja kovuuden takia sitä käytetään paljon mm. rakennusten kivijaloissa sekä teiden reunakivetyksissä. Suomalaisten graniittien kulutus- ja säänkestävyys on hyvä.

  • Graniitti | Jassanmaa

Jassanmaa, Muonio

Matala, pengertynyt paljastuma Jassanmaan loivassa pohjoisrinteessä, joka harvapuustoista mäntykangasta. Etäisyys lähimmälle yleiselle tielle noin 600 m, lähimmälle metsäkoneuralle noin 200 m.
Punainen, karkeahkorakeinen, kiilleköyhä graniitti, jossa pegmatiittijuonia kallioselänteiden suuntaisesti. Soveltuu lähinnä ympäristökiveksi. Mahdollisesti käyttöä myös kiviaineksena / koristemurskeena esimerkiksi lähialueiden matkailukeskusten ympäristörakentamisessa. Kiven (testattu) iskunkestävyys on melko huono, mutta kulutuskestävyys keskitasoa; testitulokset liitteenä. Äkäslompolo/Ylläs noin 13 km, Olostunturi noin 35 km.

Tutkimustiedot

Kairattu: Ei 
Koelevyt: 15 x 30 cm, kiillotettu, lohkottu 
Ohuthie: 1 kpl 
Lujuustestit: Kiviainestesti; perustesti

Mineraalikoostumus

Plagioklaasi 33,0 %
 Kalimaasälpä 32,0 % 
Kvartsi 29,2 %
 Biotiitti 2,4 %
 Muskoviitti 1,0 %
 Muut 2,4 %

Tiedot

Paikka: Jassanmaa Kylä: Tiurajärvi
Kunta: Muonio Koordinaatit: x = 7515.630 y = 3377.170
Karttalehti: 2732 02A Korkeus: alin = +175m ylin = +182m
Mitat / pinta-ala: 200m x 120m / 2ha Väri: Punainen
Kivilaji: Graniitti Asu / rakenne: Suuntautumaton
Raekoko: Keski-/karkearakeinen Lähin asutus: 1,4 km
Maanomistus: Metsähallitus Havaintotunnus: VEHA-2012-10