Kiilleliuske

Mutsoiva, Sodankylä

Kiilleliuske ja -gneissi ovat metamorfista kiveä, jossa savikivi on muuttunut liuskeiseksi jouduttuaan maankuorten liikkeiden yhteydessä kovan paineen ja lämpötilan muutosten alaiseksi. Kiilleliuske halkeaa yhdensuuntaisiksi laatoiksi. Kiveä käytetään usein rakennusten pinnoissa ja pihalaattoina. Varsinkin 1950-luvulla rakennusten sokkelien pinnoittaminen liuskekivillä oli muodissa. Mattahiottuna nämä kivilajit saavat hillitysti kimaltavan pinnan, jolloin ne soveltuvat esimerkiksi tulisijojen verhoukseen. Liuskekivissä tärkeimmiksi laatukriteeriksi nousevat lähinnä kiven helppo lohkeavuus tasapaksuiksi laatoiksi ja riittävän suuri laattakoko.

  • Kiilleliuske Mutsoiva

Mutsoiva, Sodankylä

Hyvin paljastunut; kupolimaisia avokallioita, jotka osaksi ohuen sammaleen peitossa. Suurimmat luonnonrintaukset 3–8 m. Lähin metsäautotie 100 m, jota pitkin Sodankylä–Tanhua-tielle 1km. Sodankylään noin 35 km. Laajat kalliot jatkuvat Savukosken kunnan puolelle.

Vihertävän tai sinertävän harmaa, selvästi liuskeinen ja paikoin selvästi kerroksellinen kivi. Kyaniittiporfyroblasteja, joiden halkaisija 2-10 mm, paikoin useita cm. Vaikuttaa varsin ehyeltä kiveltä, asu vaihtelee. Kiillotettuna ei kovin kaunis, mutta mattahiottuna elävä, hillitysti kimalteleva pinta.

Kiven lämpöominaisuudet on testattu VTT:llä ja niiden mukaan kivi ei sovellu tulisijojen varaavaksi materiaaliksi, verhoukseen kylläkin.

Tutkimustiedot

Tutkimuskaivanto: Poistettu maata/turvetta käsin ja koneellisesti, kallio pesty

Tutkimuslupa: Suullinen

Kairaus: –

Näytteet: Useita kiilattuja/ammuttuja näytteitä eri puolilta kallioaluetta.

Koelevyt: 30×45 cm, 20×30 cm

Ohuthie: 1 kpl

Tiedot

Paikka: Mutsoiva Kylä: Kelujärvi
Kunta / Kaupunki: Sodankylä Koordinaatit: x =7485.740 y = 3511.100
Karttalehti: 3731 06 B Korkeus: alin = +300 m ylin = +330 m
Pinta-ala: 200x300 m Väri: Tummanharmaa, vihertävä
Kivilaji: Kiillegneissi Asu/rakenne: Liuskeinen
Raekoko: Pienirakeinen Lähin asutus: 1 km
Maanomistus: Yksityinen Havainto/vuosi: 120-PJL0-2002