Graniitti

Honkavaraa, Kittilä

Graniitti on yksi Suomen kallioperän yleisimpiä kivilajeja ja maamme kansalliskivi. Se koostuu kvartsista, kiilteestä, maasälvästä ja joskus myös sarvivälkkeestä, jotka voidaan erottaa rakeina kiven pinnassa. Graniitin väri vaihtelee tumman punaruskeasta vaaleanharmaaseen. Graniitin kestävyyden ja kovuuden takia sitä käytetään paljon mm. rakennusten kivijaloissa sekä teiden reunakivetyksissä. Suomalaisten graniittien kulutus- ja säänkestävyys on hyvä.

  • Graniitti Honkavaara
  • Graniitti Honkavaara
  • Graniitti Honkavaara

Honkavaara, Kittilä

Kaksi vierekkäistä matalaa, hyvin paljastunutta kallioaluetta/rakkaa Kittilän kirkonkylän länsipuolella. Korkeuserot pieniä. Lähimmälle metsäautotielle matkaa 500 m, jota pitkin Kittilä–Rovaniemi -tielle n. 5 km. Honkavaara–Kittilä 7 km. Kohteelle pääsee samalta metsäautotieltä vaihtoehtoisesti myös työkoneuraa pitkin, jonka pituus n. 800 m.

Verrattain tiheä, mutta selväpiirteinen pystyrakoilu. Vaakarakoilu paikoitellen melko tiheä, jolloin lohkokappaleet laattamaisia, 10-30 cm paksuja.. Ei sulkeumia, mutta ei kuitenkaan täysin homogeeninen; haamumaista kuviointia ja epämääräisiä juovia/juonia. Tiivis, melko pienirakeinen kivi, kiillottuu hyvin. Kymmenittäin 0,5–1 m3:n kokoisia kappaleita koesahaukseen ja -kiillotukseen on saatavilla ilman louhintaa, pintarapautumista ei ole havaittavissa. Värivaihtelua melko paljon, minkä vuoksi ei soveltune laattatuotantoon (ellei nimenomaan tavoitella sävyvaihteluita), mutta voisi soveltua esim. hautakivituotantoon. Selväpiirteisen ja melko tiheän laattamaisen rakoilun ja melko voimakkaan värin vuoksi soveltunee hyvin myös ympäristörakentamiseen. Kohteessa on ollut pienimuotoista louhintaa.

Tutkimustiedot

Tutkimuskaivanto:Ei, kalliota puhdistettu käsityökaluilla


Tutkimuslupa: Suullinen


Kairaus: -


Näytteet: 2 kpl kiilausnäytteitä


Koelevyt: Vaaleanpunainen 20×30 cm, punainen 20×30 cm


Ohuthie: 2 kpl 


Muuta: Detaljikartta värivaihteluista

 

Tiedot

Paikka: Honkavaara Kylä: Kittilä
Kunta / Kaupunki: Kittilä Koordinaatit: x =7505.060 y = 3407.750
Karttalehti: 2732 11 C Korkeus: alin = +245 m ylin = + 252 m
Pinta-ala: 100 x 50 m Väri: Punaharmaa-punainen
Kivilaji: Graniitti Asu/rakenne: Heikosti suuntautunut
Raekoko: Keskirakeinen Lähin asutus: 4 km
Maanomistus: Yksityinen Havainto/vuosi: 35-PJL-2001